Z uwagi na wzrost zachorowalności w kraju
od 29 marca do 9 kwietnia 2021 lockdown obejmuje też dzieci w przedszkolach.
Przez dwa tygodnie zamnknięte będą przedszkola
z wyjatkiem rodziców wykonujacych zawód medyczny i służb porządkowych - żołnierzy, policji, funkcjonariuzy straży pożarnej.
Minister zdrowia zaznaczył, że rodzice będą mogli korzystać z zasiłku opiekuńczego.
W związku z zaistniałą sytuacją, zgodnie
z rozporządzeniem MEiN nauka będzie prowadzona zdalnie dlatego też wspólnymi siłami spróbujmy wspomóc naszych najmłodszych.
W czasie zamknięcia przedszkola będziemy przesyłać Państwu treści zgodne z podstawą programową - zachęcamy do współpracy.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzymy Kochanym Dzieciom i Szanownym Rodzicom przede wszystkim zdrowia, nadziei
i miłości a także radosnego nastroju!
Kierownik, nauczyciele oraz wszyscy pracownicy przedszkola.
Jadłospis jest dostępny dla rodziców na terenie placówki.
W przypadku dziecka dieta w dużej mierze decyduje prawidłowym rozwoju
i funkcjonowaniu organizmu. Dlatego w naszym przedszkolu tak ważne jest, by posiłki były prawidłowo zbilansowane z zachowaniem prawidłowych proporcji białek, węglowodanów i tłuszczów oraz właściwej kaloryczności.
W ciągu dnia dzieci otrzymują posiłki o stałych porach dnia – śniadanie, przekąska owocowo-warzywna, obiad oraz podwieczorek.
Prawidłowe żywienie dzieci to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących ich zdrowy rozwój fizyczny i umysłowy.
W przedszkolu przygotowujemy domowe obiady ze świeżych, naturalnych produktów, unikając sztucznie syntezowanych dodatków. Zgodnie z piramidą żywienia posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup: zboża, warzywa i owoce, produkty białkowe oraz cukry i tłuszcze.
Planując jadłospis dla dzieci:
- stosujemy przepisy Rozporządzenia Ministra Zdrowia
- uwzględniamy zasady zdrowego żywienia
- pamiętamy o podawaniu dzieciom pokarmów zawierających najwyższe wartości odżywcze dostarczając im energii i składników odżywczych w ilości pokrywającej ich zapotrzebowanie
- uwzględniamy w jadłospisie różnorodność produktów, odpowiednią ilość posiłków
w ciągu dnia i regularność ich spożywania, wielkość oferowanych dzieciom porcji jedzenia, a także estetykę podanych posiłków.