Jesień to tematyka związana m. in. z robieniem zapasów, poznawanie owoców i warzyw. Przedszkolaki z grupy B na zajęciach poznawały rożnorodne warzywa, nie tylko za pomocą wzroku, ale również innymi zmysłami :węchem, dotykiem i smakiem . Zwieńczeniem tych działań było robienie sałatki jarzynowej. Wszyscy z radością i ogromnym zapałem przystąpili do pracy. Każde dziecko odpowiednio przygotowało się do wykonania zadania, ubierając fartuszek oraz nakrycie głowy, każdy przyniósł także zestaw ‘’ małego kucharza’’, który ułatwił krojenie warzyw.
Gdy warzywa zostały pokrojone, pozostało tylko ich doprawienie i pomieszanie wszystkich składników, a radości ze wspólnego gotowanie i kosztowania nie było końca.
Przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.